Om oss

Barnas Håp er en idealistisk forening som har som hovedoppgave å hjelpe foreldreløse barn i Kande i Malawi.

Malawi-052_9-Kande

 

Hva gjør vi?

Barnas håp ønsker å hjelpe foreldreløse barn. Dette gjør vi gjennom å støtte familier, hvor mor eller bestemor har tatt til seg andres barn når deres foreldre har gått bort. Vår målsetning er å hjelpe til selvhjelp, og at familiene på sikt skal greie seg uten vår støtte. Nøkkelen til dette kan ligge i utdannelse, smartere jordbruk og inntektskilder.

Gjennom våre arbeider ønsker vi å bidra til at barna får næringsrik mat, skolegang og medisinsk behandling.

Barnas Håp driver sin virksomhet via et godt forankret nettverk av ildsjeler tilknyttet lokale kirker og institusjoner i Malawi. Vi har to ansatte i Malawi som følger opp den daglige driften; Irene Nkhata og Luke Madala.

img_3861

Madala

Ireen Nkhata er vår hovedkontaktperson og har ansvar for å følge opp våre familier.

Luke Madala har ansvar for beplantning og opplæring i grønnsaksdyrking.

 
Det handler om å kunne spise seg mett

Målet er at alle barn skal ha en trygg familiesituasjon, med nok og næringsrik mat og mulighet til å gå i skole. De fleste familier i Malawi dyrker sine egne kassava-røtter, men dette er næringsfattig og mengden strekker ikke til. Barna får ikke nok mat, og blir sendt på skolen uten frokost.

Vi ønsker å bidra til at familiene kan dyrke sine egne, næringsrike grønnsaker. Dette gjør vi gjennom opplæring og bidrag til dyrking. Gjennom et samarbeid med familiene får de en inngjerdet grønnsakshage ved huset sitt, eller de tilknyttes vår felles grønnsakshage. Det plantes bl.a. søtpotet, sennepsplanter, tomater, løk, aubergine og reddiker.

Familie og grønnsakshage

Likestilling

Til tross for at Malawi er et fredelig land, er det ekstremt fattig og ulikheter og ekskludering rår. Landet er rangert som verdens verste land når det gjelder likestilling mellom kjønn, og omtrent én av tre kvinner opplever fysisk eller seksuell vold. Det er motstand mot å akseptere kvinner og å fremme nulltoleranse mot kjønnsbasert vold. I våre arbeider har vi et ekstra fokus på jenter for å motarbeide denne ulikheten og å gi jentene en mulighet.

Vår historie

På grunn av fornektelse, dårlig kunnskap og mangel på medisiner ble Malawi hardt rammet av Hiv/Aids. Dette resulterte i mange etterlatte barn som streifet omkring mellom landsbyene og tigget om mat. Kirkene i området Kande ba om hjelp fra sine utenlandske brødre for å greie å møte denne nøden. Barnas Håp ble stiftet i 2009 som et praktisk svar på denne bønnen. Det kom inn bra med midler fra giverne. Foreningen fikk et stykke jord fra en av landsbyene og kunne sette i gang husbygging ganske snart. Ved inngangen til 2011 hadde vi bygget 5 hus og hadde kapasitet til å ta imot 30 foreldreløse barn.

Strenge byråkratiske krav om bemanning og kompetanse gjorde at vi etter hvert gikk bort fra planene om ett stort barnehjem. I stedet har vi valgt å støtte bestemødre og andre slektninger som har tatt til seg foreldreløse barn i sine egne hjem.

Siden oppstarten har Barnas Håp bygget x hus og støttet barn med mat, skolegang og medisiner. I 2019 startet vi prosjekt med å gjøre familiene selvforsynte gjennom å etablere grønnsakshager og gi opplæring i grønnsaksdyrking. I 2020 etablerte vi i tillegg til private grønnsakshager, et større område for dyrking for familier fra områder dårlig egnet for dyrking.

Hva driver oss?

Afrikas nød er stor og det er lett å tenke at dette ikke nytter. Gjennom våre arbeider har vi sett at selv det minste bidrag utgjør utrolig mye for de vi klarer å hjelpe.

En sentral verdi i vårt arbeid er Bibelens ord om nestekjærlighet:
Lukas 10,27-28: Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.
Matteus 25.40 Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

Hvor kommer pengene våre fra?

Vi får ingen penger fra det offentlige. Våre bidragsytere er privatpersoner, barnehager og bedrifter. Ordet om Barnas Håp spres mellom venner, gjennom foredrag, artikler i avisene osv. Vi er veldig takknemlige for all støtte og tilliten vi får. Med dette kan vi sammen utgjøre store forskjeller for de hjelpetrengende i Malawi.

Medlemmer i styret

Vi er en relativt liten organisasjon som har som grunntanke å ikke bruke penger på administrasjon. Organisasjonen er drevet av et frivillig, ulønnet styre i Norge. Styret reiser årlig til Malawi for å følge opp virksomheten.

Jon-Ivar Solberg
Lars Blystad
Per-Edvin Blystad (leder)
Øystein Moskvil
Dag Atle Tangen
Maria Lines (kasserer)
Edle M. Stang (kontaktperson hjemmeside)

IMG_3010IMG_4154

 

For kontaktinformasjon, se her

Vil du bli giver?

Årsregnskap og årsrapport 2021

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s