Det ble ikke spart på kakene da vi hadde besøk av tidligere ambassadør i Malawi Asbjørn Eidhammer. Det ble et minnerikt og lærerikt møte.
Asbjørn Eidhammer er en erfaren diplomat. Han var norsk ambassadør i Lilongwe 1999-2004, avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet 2004-11 og ambassadør i Lilongwe 2011-14. Seniorrådgiver i Utenriksdepartementet 2014-15 før han pensjonerte seg. Han har skrevet bøkene Malawi 2007 og Afrikas Tid 2012. Begge bøkene anbefales på det varmeste for den som vil vite mer om hvorfor Afrika og Malawi ikke kommker seg lenger enn de gjør – til tross for hyggelige mennesker, mange naturressurser og milliarder av bistandsmidler.
Vi inviterte Asbjhørn Eidhammer til et av våre møter, og han tok turen fra Oslo ens ærende. Det ble et meget lærerikt styremøte. Av de tingen vi plukket opp var:
- Noen organisasjoner har fått til vesentlig bedre avlinger ved å bruke conservation agriculture. Det går blant annet ut på å dekke jorda med vegetasjon for å bremse uttørkingen.
- Hekseri er en av faktorene som har vært med på å hemme utviklingen i Malawi. Det samme gjelder det sosiale presset som gjør at ingen tør å skille seg ut, f. eks ved å dyrke på en annen og bedre måte.
- Utviklingsfondet i Lilongve kan være en aktuell støttespiller for oss.
- Det er kulturelt betinget at folk tenker kortsiktig nytte fremfor langsiktig investering. Spiser du egghøna di i dag blir du i hvert fall mett, til neste år kan du være død av Aids.
- Det er viktig å få på plass et kontrollsystem, gjerne et lokalt system basert på selvjustis.
- Utdanning er viktig, særlig hos jentene. Selv om det er vanskelig å få jobb vil jenter som har utdannelse greie seg bedre.
- Lærere får normalt jobb.
- Det ble i 1990 opprettet egen utdannelse for leger i Malawi. Disse får jobb.
- Det er et interessant norsk prosjekt i Nkota kota i regi av Fredskorpset og finansiert fra Florø.
- Solcelleprosjekt vårt (150 lykter til familienene våre) kan få støtte via klimafondet.
- Transportkostnadene dreper initiativ i Malawi (40 % av vareprisen er tranportutgifter mot 20% i naboland)
- World food progmram kan være en aktuell samarbeidspartner.
- Det er to typer helsevesen, det offentlige (60%) og kirkene sitt. Medisinforsyning er uansett et problem.
- Det kan være smart å stikke innom ambassaden en gang vi er på de kanter.
Fra venstre mot høyre:
Per Edvin Blystad, Jon-Ivar Solberg, Dag Atle Tangen, Asbjørn Eidhammer, Svein Kjærstad, Øystein Moskvil, Lars Blystad.